Event announcement: Seminar and book launch, “Judar och andra Malmöbor,” 24 September 2021

On Friday 24 September 2021 the history seminar at Malmö University will welcome Arne Järtelius, who will present his forthcoming book, “Judar och andra Malmöbor som skildrar tiden från 1933 till 1951” (Kira Forlag, autumn 2021).

The publisher describes the book in a recent blogpost:

Just nu lägger vi sista handen vid Arne Järtelius bok Judar och andra Malmöbor som skildrar tiden från 1933 till 1951. Början sker med mottagandet av enskilda judiska flyktingar från Tyskland, slutar gör det med att Sverige 1952 får religionsfrihet och att judarna med det fritt kunde välja om de fortsatt ville tillhöra en judisk församling eller inte. Under den i boken skildrade tiden händer i Malmöförsamlingen sådant som hela tre byten av rabbin, inrättandet av ett permanent ungdomsläger i Tjörnarp, mottagandet av flera tusen judiska flyktingar, bildandet av ett stort antal judiska föreningar i staden med idrottsklubben Hakoah, Judiska kulturella klubben och Judisk ungdom som de livaktigaste; alltsammans inramat av en ständig kamp mot olika nazistiska och antisemitiska inslag i gatubilden och i tidningarna.Release senare i höst. Inbunden. 329 sidor. 

The seminar will take place in Swedish and will be on Zoom. If you would like to attend, please contact Johan Lundin for more information.

The Nordic Network for Jewish Studies was founded and is run by Dr Katharina Keim and Dr Karin Zetterholm at the Centre for Theology and Religious Studies at Lund University.

Don’t forget to subscribe to our blog to receive the latest news from the Network in your email inbox! You are always welcome to get in touch with us at admin[dot]nordicjewishstudies[at]ctr[dot]lu[dot]se.

%d bloggers like this: